Vlastnosti hořké kávy a proč byste ji měli pít bez cukru
Už víme, že cukr ve velkém množství škodí zdraví. Zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, nadváhy a obezity, hypertenze, ústních problémů.
Jaké vlastnosti má hořká káva?
Káva sama o sobě má dlouhý seznam zdravotních přínosů, ale její pití bez cukru ještě zvyšuje její přínosy. Dále si popíšeme několik vlastností hořké kávy, tedy té, kterou pijeme bez jakéhokoli sladidla.
Vyhněte se cukrovce 2. typu
Jedna z hlavních vlastností hořké kávy nepochybně souvisí s cukrovkou a kardiovaskulárními problémy . Pokud snížíme hladinu cukru v našem oblíbeném nápoji, pomůže nám to předejít vzniku cukrovky. Cukrovka 2. typu , nejběžnější ze všech, je neschopnost těla kontrolovat hladinu krevního cukru a inzulínu .
Je to dobré pro paměť
Další z vlastností hořké kávy je zlepšení krátkodobé paměti a reakční doby. Hořká nebo neslazená káva může blokovat neurotransmiter zvaný adenosin, který za normálních podmínek podporuje spánek a potlačuje probuzení . Takže když pijete kávu, molekuly kofeinu se dostanou do mozku a navážou se na adenosinové receptory, čímž stimulují mozkové buňky.
Poskytuje antioxidanty
Antioxidanty nazýváme ty syntetizované sloučeniny, které poskytují našemu tělu ochranu našich buněk a tkání. Jeho přítomnost v potravinách aktivuje přirozené organoleptické vlastnosti a pomáhá nám předcházet nemocem, jako je rakovina, kardiovaskulární problémy, neurodegenerativní procesy a je pozitivní pro imunitní systém .
Bylo prokázáno, že káva je silným zdrojem antioxidantů a mezi vlastnostmi hořké kávy shledáváme, že je to užitečná potravina pro ochranu těla proti účinkům buněčné oxidace a volných radikálů.
Snižuje celulitidu
Jak jsme již uvedli, jednou z vlastností hořké kávy je, že snižuje výskyt cukrovky typu 2. Stejně tak souvisí se snížením pravděpodobnosti výskytu celulitidy. Káva jako reaktivátor krevního oběhu zvyšuje metabolismus a napomáhá odbourávání tuků, pomáhá tedy i v boji proti vzniku celulitidy, o to více, pokud jde o kávu hořkou.
Udržuje srdce zdravé
Jak jsme právě poznamenali v tomto článku o vlastnostech hořké kávy, tento nápoj pomáhá zvýšit metabolismus. V důsledku toho je hořká káva dobrá pro zamezení ucpávání tepen, což později vede ke kardiovaskulárním problémům .
Zabraňuje Alzheimerově chorobě a demenci
Poslední z vlastností hořké kávy je prevence Alzheimerovy choroby a demence. Již v tomto článku jsme upozornili, že hořká káva aktivuje mozkové funkce. Proto není divu, že stimuluje i centrální nervový systém.
Káva bez cukru nám pomáhá bojovat proti nemocem způsobeným stářím a zhoršením stavu, stejně jako pomáhá s koncentrací a pamětí.