Přátelé se často ptají, jaká káva je nejlepší
Přátelé se mě často ptají, jaká káva je nejlepší. Na tuto otázku samozřejmě neexistuje dobrá odpověď.
Chuť a vůně kávy je výsledkem mnoha faktorů – půdy, klimatu, výšky, ve které roste, způsobu zpracování po sběru, stupně a rychlosti pražení a mnoha a mnoha dalších. Káva z jedné země, ale pěstovaná na dvou různých plantážích, se může velmi lišit. Zcela odlišně budou chutnat i kávy ze stejné plantáže zpracované mokrou metodou (zrna se suší po odstranění dužiny) a suchou metodou (zrna uschnou uvnitř ovoce, které se později odstraní – ta druhá, pro trochu zjednodušení, “ těžší“ a méně kyselá chuť.
Chuť kávy je výsledkem fascinující interakce kyselin, zásad, enzymů, olejů a dalších chemických sloučenin. To vše dopadá na jazyk, který tyto dojmy přenáší do mozku – to je tajemství našeho ranního či odpoledního potěšení. Samozřejmě stojí za to vyzkoušet různé kávy (čerstvě pražené!), abychom mohli objevit tu, která nám chutná nejvíce. Jak se naučit ochutnávat kávu? Kurz degustace (cupping) samozřejmě můžete absolvovat, ale není to vůbec nutné. Jen si věř. Je pravda, že jsou lidé více a méně citliví na chutě, ale při troše ochoty si takovou citlivost může vypěstovat každý (opravdu každý). Profesionální cuppers berou v úvahu mnoho vlastností kávy. Pro začátek nám stačí tři, které jsou podle mě nejdůležitější:
Kyselost – na rozdíl od zdání u kávy velmi žádoucí, tento pocit ostrosti, příjemné štípání jazyka, nezaměňujte s opravdu odpudivou a vtíravou kyselinou, typickou pro všechny instantní.
Hustota – husté kávy jsou takové, které zanechávají na jazyku jasně znatelný zbytek, lze je přirovnat k červeným vínům. Lehké kávy jsou ekvivalentem bílých vín, jemnější a vzdušnější.
Komplexnost – rád to přirovnávám k hudbě – pokud v kávě najdeme všechny rejstříky od basů po výšky – bude to složitější, pokud se chuť soustředí v jednom bodě stupnice – dole, uprostřed nebo nahoře – méně.
Pokud se mě tedy někdo zeptá, jaká káva je nejlepší, odpovídám – záleží pro koho. Znám lidi, kteří pijí pouze Sumatra Lintong nebo Mandheling – kávy s nízkou aciditou, hodně husté, tmavé ve výrazu, s výrazným „basem“. Znám také mnoho kávových fanatiků z Keni – ušlechtilá acidita (limetka, grapefruit, černý rybíz), středně hustá, ale s extrémně širokým, úžasně vyváženým rejstříkem. Mnoho lidí si kupuje Brazil Santos – klasiku s nízkou kyselostí, středně hustou, se sladkou chutí se zaměřením uprostřed stupnice. Rozhodně stojí za to experimentovat, zkoušet nové chutě, neuzavírat se navěky v tom, co je již známé a milované. Svět kávy skrývá mnoho pokladů. Jediné, co musíte udělat, je jít do hledání.