O kávovém oleji – výhody a využití pro péči o pleť

Káva jako energizující nápoj si získala svou oblibu na Arabském poloostrově kolem 15. století a také způsobila vzestup prvních kaváren.

Časné pěstování kávy začalo v Jemenu a rozšířilo se do dalších asijských zemí, kde se stala důležitou obchodní komoditou a nakonec se rozšířilo do dalších částí světa, jako je Evropa a Severní Amerika.

Rozptylte v místnosti trochu kávového oleje, abyste se cítili svěží; použijte jej jako nosný olej k vytvoření vlastní směsi, kterou nanesete na pokožku; vyrobit masku na vlasy; Kávový olej je poklad plný zdravotních výhod, které je třeba odemknout.

Se svým bohatstvím prospěšných mastných kyselin a flavonoidů, které jsou bohaté na antioxidanty, spolu s protizánětlivými vlastnostmi pomáhá kávový olej pokožce a vlasům vypadat živě a hydratovaně.

Kávový olej je koncentrovaný aromatický olej, který pochází ze zelených, nepražených kávových zrn nebo pražených kávových zrn. Káva sama o sobě je významnou komoditou pro mnoho národů a rozšířila se po celém světě novými i starými obchodními cestami. Jeho historii lze vysledovat až do 15. století, kdy na Arabském poloostrově začalo vzkvétat pěstování a obchod. První kavárny se zrodily v Mekce a Konstantinopoli během 15. a 16. století poté, co se staly oblíbeným energizujícím nápojem. Podobně jako dnešní kavárny to byla místa pro setkávání a společenský život, kde návštěvníci poslouchali hudbu, užívali si vystoupení, diskutovali o novinkách a vyměňovali si nápady. Kromě jiných možností se předpokládá, že název ‚Káva‘ pochází z Caffa / Kaffa, jižní provincie v Etiopii, kde se poprvé věřilo, že se káva pěstuje.

V 16. století se pěstování kávy rozšířilo do Persie, Egypta, Sýrie a Turecka a v 17. století se dostala do Evropy. Zpočátku existoval velký odpor ze strany náboženských komunit, které byly proti zavedení tohoto nového produktu. Nic však nemohlo bránit rostoucí popularitě kávy. Jeho pověst předcházela sama sebe a koncem 17. století kavárny vzkvétaly také v kontinentální Evropě, Británii a britských koloniích v Americe. V této době se káva začala objevovat jako nápoj, který se nejlépe hodí ke snídani.

Až do této doby byla provincie Jemen v jižní Arábii hlavním světovým dodavatelem kávy. Krátce poté se však pěstování rozšířilo na indonéské souostroví a v 18. století do Ameriky. Do roku 1825 se mu dokonce podařilo dostat na Havajské ostrovy. V 18. století Holanďané podporovali rostoucí obchod z města Jáva, který se později rozšířil na Celebes a Sumatru. Dědictví kávy v Karibiku, Jižní a Střední Americe vyrostlo z dalekosáhlého obchodu s kávou po celém světě. Předpokládá se, že veškerá káva, která se nyní pěstuje v těchto oblastech, pocházela z jediného stromu darovaného starostou Amsterdamu v roce 1714 králi Ludvíku XIV. Později ji nechal zasadit na Martiniku, kde se během následujících 50 let pěstovaly miliony kávovníků po celém ostrově a jeho okolní oblasti. Tento nový a expanzivní růst kávy v Jižní Americe posunul globální rovnováhu produkce a do 20. století se Brazílie stala nejvýznamnějším světovým producentem kávy. To je zajímavý fakt, vezmeme-li v úvahu, že veškerá káva, která se nyní pěstuje v Americe, pochází z jednoho stromu v holandské botanické zahradě. Dnes si Brazílie stále drží titul nejvýznamnějšího producenta kávy na světě.

Coffea arabica je nejstarší pěstovaný druh kávovníku a stále je nejrozšířenější. Všechny vybrané speciální kávy pocházejí z Coffea arabica , která produkuje přibližně 70 % světové kávy. Káva odrůdy Coffea arabica je kvalitativně výrazně lepší než ostatní hlavní komerční druhy kávy.

Dva druhy kávového oleje, které jsou:

  • Kávový olej – Zelený
  • Kávový olej – Pražený

Kávový olej – Pražený lze spálit jako kadidlo, jako pokojový deodorant. To může také pomoci zlepšit vaši náladu a zmírnit stres. Kávový olej – zelený se naopak lépe hodí do produktů péče o pleť. Oba oleje obsahují vysoké hladiny kofeinu a je známo, že jsou nabité flavonoidy a antioxidanty. Ve směsi s jinými oleji pro místní aplikaci má olej mnoho pozitivních účinků na pokožku.

Výhody a složení kávového oleje

Aktivní chemické složky kávového oleje přispívají k jeho pověstným výhodám tím, že jsou povzbuzující, osvěžující a vysoce aromatický olej. Kávový olej má řadu výhod, jako jsou protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat bolestivost svalů. Olej je také bohatý na antioxidanty a flavonoidy, které poskytují ochranu před účinky volných radikálů, zvyšují imunitu, obnovují vlhkost pokožky, napomáhají vzniku oteklých očí a také pomáhají zlepšovat tvorbu kolagenu. Při jiných použitích může esenciální olej pomoci zlepšit vaši náladu, když se rozptýlí, stimulovat chuť k jídlu, udržovat zdravý imunitní systém, napomáhat zdraví dýchacích cest a pomáhat zlepšovat vzhled tmavých skvrn, zrání pokožky a poškození kůže způsobené UV zářením.

Každá odrůda kávového oleje má trochu jinou vůni. Kávový olej, který pochází z pražených zrn má svěží vůni, zatímco kávový olej ze zelených kávových zrn má sladší aromatický profil. V přírodním parfému dodává kávový olej, ať už je zelený nebo pražený, příjemnou vůni, aniž by přemohl vaše smysly a při smíchání se dobře spáruje s citrusovými oleji. Společné chemické složky v obou variantách kávového oleje zahrnují flavonoidy a mastné kyseliny, jako je kyselina linolová, kyselina palmitová, kyselina olejová a kyselina stearová.

FLAVONOIDY jsou známé tím, že:

  • Pomáhájí vybudovat obranu proti volným radikálům
  • Mají antioxidační vlastnosti
  • Mají protizánětlivé vlastnosti

O KYSELINĚ LINOLEOVÉ je známo, že:

  • Dodá pokožce vlhkost
  • Zlepšuje vzhled poškozené pokožky
  • Pomáhá podpořit regeneraci pokožky

O KYSELINĚ PALMITOVÉ je známo, že:

  • Má protizánětlivé vlastnosti
  • Má změkčující vlastnosti
  • Pomáhá hojit vyrážky, suchost a bodnutí hmyzem na kůži
  • Pomáhá odstranit přebytečný maz z pokožky

O KYSELINÁCH OLEJOVÝCH je známo, že:

  • Pomáhá zklidnit pokožku
  • Pomáhá vyrovnat a opravit poškození pokožky
  • Má antioxidační vlastnosti

O KYSELINĚ STEAROVÉ je známo, že:

  • Má čistící vlastnosti
  • Pomáhá zklidnit poškozenou pokožku
  • Má emulgační vlastnosti

Kávový olej je oblíbený v aromaterapii. Jeho zdravotní přínosy, když se přidá s jinými směsmi esenciálních olejů, nosných olejů, zahrnují pomoc při udržování zdravé pokožky tím, že pomáhá kontrolovat přebytečný maz a zlepšuje vzhled tmavých skvrn. O mastných kyselinách v oleji je známo, že mají čistící vlastnosti, které odstraňují přebytečný maz z pokožky. Jeho vysoký obsah antioxidantů pomáhá udržovat vlhkost v pokožce. Díky svým výhodám pro pokožku se kávový olej používá převážně v difuzérech, tělových máslech, tělových peelingech, mlékách pod oči, tělových mlékách a mnoha dalších kosmetických produktech.

Kávovník pochází z Etiopie a tropické Afriky a je stálezelená rostlina. Jsou to rostliny známé pro své lesklé zelené listy a malé bílé květy. Jak rostliny dozrávají, květy se proměňují v ovoce obsahující semena, ze kterých se nakonec vyvinou fazole, které svět miluje.

Kávové plantáže se obvykle zakládají na vymýcených lesních pozemcích a keře se vysazují v řadách s hustotou od 1 200 do 1 800 rostlin na hektar. Keře se vysazují na začátku období dešťů a vyžadují údržbu, dokud nezačnou produkovat ovoce, ke kterému dochází po třech až pěti letech. Do této doby se musí pravidelně ořezávat, aby byla zajištěna vyvážená struktura, což usnadňuje produkci ovoce. Jakmile se objeví ovoce, trvá asi sedm až devět měsíců, než dozraje a změní se ze zelené na bohatou červenofialovou. Zralé plody jsou známé jako „kávové třešně“ a každá třešeň obsahuje dvě semena – kávová „zrna“ v syrové formě.

Sklizeň je pečlivá záležitost, která se provádí ručně. Selektivní sběr je optimální postup pro kvalitní sklizeň, to zahrnuje zkoumání stavu každé rostliny a výběr pouze těch nejlepších třešní ke sběru. Protože doba potřebná k dosažení zralosti se může u jednotlivých rostlin lišit, může být pro plnou sklizeň zapotřebí několik kol selektivního sběru. Když plodiny dozrávají rovnoměrně za příznivých podmínek růstu, lze použít jinou metodu sklizně známou jako stripování, to znamená jednoduše sesbírat všechny možné třešně bez ohledu na jejich zralost nebo nedostatek.

Odstraňování oleje z kávových zrnek

Jakmile je sklizeň dokončena, kávové třešně a jejich zrna jsou zpracovány buď tradiční suchou, mokrou nebo hybridní „pulp natural“ metodou. Tradiční suchá metoda, která se obvykle používá u fazolí nižší kvality, se používá v příznivém klimatu. Po sklizni jsou třešně ručně sbírány a očištěny vodou a poté rozloženy do sucha na slunci. Touto časově náročnou metodou se zabrání jakékoli fermentaci. Metoda mokrého zpracování je na druhé straně méně pracná a poskytuje rovnoměrnější vysoce kvalitní zrna a používá se v podnebí, které není příznivé pro pěstování kávovníků. Při této metodě se dužina odstraní ihned po sklizni. Poté, co se boby uskladní v zásobních nádržích a nechají se krátkou dobu fermentovat, promyjí se a suší na slunci, nebo s horkovzdušnými sušičkami.

Po zpracování lze olej extrahovat buď ze zelených fazolí, nebo z fazolí, které byly pražené. Zatímco zelená zrna jsou měkká, houbovitá a mají lehce travnaté aroma, pražení přináší chemické změny, které dodávají zrnům jejich charakteristicky bohaté kávové aroma a odpovídající chuťový profil. Pražením se také snižuje množství kofeinu přítomného v zelených fazolkách. V závislosti na teplotě a délce procesu pražení a také na jakékoli předběžné úpravě, která byla zrnům poskytnuta, je možné získat velmi odlišné chuťové profily a různé koncentrace kofeinu. Fazole při pražení ztrácejí určitou vlhkost, ale je také známo, že se fyzicky roztahují v důsledku změn v jejich celulózové struktuře. Extrakce by pak měla proběhnout brzy po upražení, aby se zachovala síla aroma.

Lisování za studena je preferovanou metodou extrakce kávového oleje, protože nenarušuje vlastnosti oleje a chemické složky ze zrn zůstávají nedotčené. Tato metoda se provádí drcením nebo mletím bobů pod mlýnským kamenem nebo pomocí lisu na olej. Protože mechanické působení mletí vytváří teplo, musí být teplota během procesu lisování za studena pečlivě sledována, aby nebyla narušena integrita oleje. Teplota by měla zůstat pod 49 stupňů Celsia, aby byla zachována integrita oleje.

Zelená kávová zrna produkují olej, který je světle hnědé až žluté barvy, zatímco pražená zrna produkují olej, který je až tmavě hnědý. Olej získaný ze zelených kávových zrn je téměř bez zápachu, zatímco olej získaný z pražených zrn má typické kávové aroma.

Použití kávového oleje

Kávový olej je fantastickou složkou ve všech druzích kosmetických aplikací. Od masážního másla přes tělové peelingy, kosmetické tyčinky až po koupelové směsi, pleťové vody až po balzámy na rty a péči o vlasy až po řemeslné parfémy, kávový olej je asi tak všestranný, jak si dokážete představit. Přestože má vlastnosti, které jsou více v souladu s nosným olejem, lze jej použít také jako esenciální olej.

V parfumerii je vůně kávy přizpůsobivá a má tendenci se dobře kombinovat s různými silnými aromatickými esencemi, jako jsou pryskyřice, dřeva, koření, tabák a kůže. Často se vyskytuje v pánských vůních, díky čemuž je zvláště vhodný pro produkty péče o muže. Protože se káva často používá jako čichový čistič, je kávový olej (pražený) také skvělou složkou pro použití ve směsi, která má pomoci maskovat jiné pachy. To je výhodné pro každého, kdo je v rámci své práce nebo koníčků pravidelně vystavován silným pachům a nechce, aby na pokožce zůstávaly.

Úžasné hydratační vlastnostmi má zelený kávový olej – skvělé výhody pro pokožku a vlasy, které pomáhají zlepšit jejich stav. Mnoho lidí používá zelený kávový olej na pleť, protože pomáhá podporovat mladistvý vzhled tím, že zpevňuje pokožku a zlepšuje její vzhled. Je to jedna z nejlepších ingrediencí pro péči o pleť.

Kávový olej je zvláště užitečný, pokud se potřebujete zbavit těch nafouklých tmavých kruhů kolem očí.

Kávový olej (pražený) můžete rozptýlit v obývacím pokoji, abyste oživili celkovou atmosféru. Vůně kávy není nic menšího než omamná, když se šíří domem a dává vám i lidem kolem vás povznášející a hřejivý pocit. Aroma kávy má schopnost zvednout náladu a pomoci při úzkosti a stresu. Spárujte jej s jinými oleji, jako je vanilka nebo kakao, ve vašem difuzéru, abyste si vychutnali krásnou vůni a porazili ten pokles v polovině odpoledne. Možná zjistíte, že je to stejně dobré jako skutečný teplý šálek kávy.

KÁVOVÝ OLEJ – ZELENÝ
Je známo, že…

  • Má vysoký obsah mastných kyselin, flavonoidů a vitamínů
  • Je bohatý na antioxidanty
  • Mají hustou, hladkou viskozitu
  • Má zelené a lehce bylinné aroma
  • Intenzivně hydratuje a zjemňuje
  • Čistí a rozjasňuje pleť
  • Pomáhá redukovat projevy celulitidy
  • Je vhodný pro použití v masážích, tělových mlékách a krémech, balzámech a mýdlech, přípravcích na ochranu před sluncem, vlasových maskách, pomádách a vlasových kondicionérech
KÁVOVÝ OLEJ – PRAŽENÝ
Je známo, že…

  • Je bohatý na antioxidanty
  • Má lahodné kávové aroma
  • Obsahuje lecitin a vitamín E pro bohaté hydratační vlastnosti
  • Zklidňuje a zjemňuje pokožku pro ochranu před neustálým zvlhčováním a vysoušením
  • Pomáhá maskovat nežádoucí pachy
  • Je vhodný pro použití v masážích, tělových mlékách a krémech, balzámech a mýdlech, přípravcích na ochranu před sluncem, vlasových maskách, pomádách a vlasových kondicionérech

 

Sdílej článek…