Mexická káva se stala známou po celém světě po roce 1973
Mexiko je zemí s dávnou historií, na jejímž území se vyvíjely a umíraly jedinečné vysoce rozvinuté civilizace – Aztékové, Mayové a další. Dosáhli hodně v oblasti matematiky, astronomie, lékařství a stavebnictví. Ve stejné době existovaly na území moderního Mexika další méně rozvinuté místní kultury, které byly založeny na lovu a sběru.
Španělští conquistadoři přišli do Mexika na začátku 16. století a po období krutých válek tato území dobyli. Nové Španělsko, jak dobyvatelé nazývali tyto země, zahrnovalo Mexiko, Guatemalu, Belize, Nikaraguu, Salvador, Kostariku, Kubu a různé ostrovy v Karibiku.
Kávu na území Nového Španělska přivezli dobyvatelé. První sazenice se do Mexika dostaly z Antil a dlouhou dobu byla celá sklizeň kávových zrn využívána pouze pro místní spotřebu.
Teprve v polovině 19. století, po dlouhém období povstání a získání nezávislosti, bylo Mexiko schopno samostatně rozvíjet ekonomiku, včetně zemědělství. Káva se mimo jiné zemědělské plodiny začala vyvážet do USA a Evropy.
Mexická káva se stala široce známou po celém světě po roce 1973, kdy v zemi vznikl INMECAFE, národní kávový institut, který navrhl program rozvoje malých farem a poskytl jim technickou a finanční podporu. Díky této inovaci vzrostla produkce kávy v zemi za 20 let téměř 10krát. Dnes je Mexiko na čtvrtém místě na světě v produkci kávy.
Arabica se pěstuje v Mexiku, celková plocha plantáží zabírá asi 400 tisíc hektarů. Káva se pěstuje na vulkanických půdách v nadmořských výškách od 400 do 1500 m nad mořem.
Mexická Arabica má lehkou chuť s jasnou kyselinkou, často obsahující tóny čokolády. Ne každý má rád kyselinu v kávě, proto se Arabica z Mexika často používá ve směsích, aby se ve směsích vytvořily různé příchutě.
Hlavní oblastí, kde se kávové plantáže nacházejí, je jih země. Mezi všemi jižními státy je Veracruz lídrem ve sběru kávy, kde se káva pěstuje na rovině. Hlavní odrůda této oblasti se nazývá Altura. Slavná odrůda kávy Altura High Coatepec se pěstuje poblíž města Coatepec v hornaté oblasti.
Chiapas je nejjižnější stát země, kde káva roste na hranicích s Guatemalou, v horských oblastech a často na plantážích nepoužívají chemická hnojiva a produkují organickou kávu. Nápoj vyrobený z bobů Chiapas má jasnou čokoládovou vůni a kořeněnou chuť a poměrně nízkou sílu. Pěstuje se zde i odrůda Tapachula. Káva z této Arabiky je aromatická, s ovocnou kyselostí a není silná.
Proslulé jsou také fazole Arabica z plantáží státu Oaxaca, které jsou uváděny na trh pod názvem Oaxaca a Oaxaca Pluma. Tyto fazole mají poměrně bohatý nálev a ořechovou chuť s lehkým vanilkovým aroma.
V Mexiku se pěstuje známá odrůda Arabica Maragogype . Zrna této odrůdy jsou velmi velká, rovnoměrná a krásná. Nálev je aromatický, s výraznou kyselostí a silný.
Kvalita kávy z Mexika se hodnotí podle výšky pěstování a vzhledu zrn:
- Strictly High Crown (SHG) - nejlepší zrna sbíraná z horských plantáží; (Altura).
- Prime Washed (Prima Lavado) - zrna, která jsou obzvláště dobrá na chuť a vzhled.
- Good Washed (Bueno Lavado) - kvalitní zrna.