Když se káva praží – jak se to dělá v Etiopii
Pokud chcete vidět, jak se to dělá v Etiopii, musíte si koupit syrovou kávu a vyndat pánev ze skříně. Trochu fantazie a uvidíte sluncem rozpálenou pláň a vysoké hory, které ji obklopují. Je pravda, že plynový sporák nebo elektrická či indukční varná deska není totéž co ohniště a naše lesklá teflonová pánev je jen chabou náhražkou té etiopské zděděné po dědovi a zcela zčernalé, ale no, taková je smutná cena pokroku.
Než hodíte zrna do pánve, otevřete okna dokořán, protože se bude hodně kouřit. Prvních pár minut se v podstatě nic neděje, káva je vždy zelenošedá nebo zelenožlutá (podle země původu). Poté se vlhkost obsažená v zrnech postupně odpařuje, barva postupně tmavne. Nezapomeňte neustále míchat, abyste zajistili, že každé zrnko dostane stejné množství tepla. Dívejte se, poslouchejte a přičichněte – vůně stoupající z pánve připomíná upečený chléb, zrnka stále rychleji tmavnou – je to tím, že začal proces karamelizace cukrů obsažených v kávě. Nakonec je tu tzv. „first crack“ – charakteristický zvuk připomínající praskání popcornu. Zrna rychle nabývají na objemu,
Když zrna po minutě nebo dvou přestanou praskat, ti z vás, kteří mají rádi kávu se středním stupněm pražení, mohou pánev sundat ze sporáku. Ti, kteří preferují tmavší praženou kávu, by si měli počkat na tzv. „second crack“, který je doprovázen tišším a jemnějším praskáním. To je okamžik, kdy se naruší buněčná struktura bobů a na povrchu se začnou objevovat oleje ukryté uvnitř. Jednak to budou jednotlivé kapky a podle mě je to opravdu poslední chvíle, kdy sundat pánev ze sporáku.
I když máte rádi kávu Starbucks, měli byste to hned vzdát – za pár sekund budou vaše krásná zrnka žalostné uhlíky a sousedi vás rozhodně nebudou mít rádi. I kdyby se tak stalo, nezoufejte – právě jste zažili pravděpodobně fascinující lekci chemie svého života, a pokud jste zrnka ve správnou chvíli vyhodili z pánve a rychle je zchladili, máte lahodnou čerstvou kávu.