Káva východního Timoru
Východní Timor (Timor-Leste) je ostrovní stát v jihovýchodní Asii, který se nachází na ostrově Timor a ostrovech Ataro a Jaco.
Ostrov Timor byl objeven Portugalci v roce 1514 a rozdělen mezi Holandsko a Portugalsko. Východní část ostrova zůstala portugalskou kolonií až do roku 1975, s výjimkou krátkého období druhé světové války, kdy byl ostrov okupován Japonskem. Po získání nezávislosti v roce 1975 území země okamžitě dobyla Indonésie, suverenitu země získala až v roce 2002 s podporou OSN.
Základem hospodářství země je zemědělství, které se dříve provozovalo primitivními metodami a nevyhovovalo potravinovým potřebám kolonie. Rozvinula se produkce exportních plodin – kávy, kaučuku.
Klima Východního Timoru je charakterizováno jako subekvatoriální monzun. Přestože je ostrov velmi horký a vlhký, je zde výrazné období dešťů, které trvá od listopadu do května. Nejteplejší měsíce v roce jsou říjen až listopad. Průměrná roční teplota je +25-27 stupňů.
O Východním Timoru se ví málo a ještě méně se ví o tom, že se tam pěstuje vynikající káva.
Káva se v zemi objevila díky portugalským kolonialistům již v 16. století. Ukázalo se, že podmínky pro pěstování byly vynikající a do roku 1865 pocházela polovina příjmů obyvatel země z prodeje kávy. Bohužel v době indonéské nadvlády se země zabývala především pěstováním a sklizní santalového dřeva. A ceny kávy se výrazně snížily, takže kávový průmysl znatelně oslabil a výroba kávy téměř zanikla. Teprve po získání nezávislosti v roce 2000 začali farmáři z Východního Timoru obnovovat kávové plantáže a obnovili dodávky kávy do dalších zemí.
V současné době je na světovém trhu kávy z této země stále málo, ale má dobrý potenciál a Východní Timor je členem International Coffee Organization.
Káva se v zemi vyrábí ve dvou hlavních regionech s odlišnou krajinou a klimatickými podmínkami, což umožňuje vznik zajímavé a odlišné kávy.
Oblast Maubesse je vysokohorská oblast, ve které káva zraje dostatečně dlouho a pomalu, výsledkem je káva s bohatým aroma a jasnou chutí. Káva pěstovaná v Maubess s velkými zrny má výrazné pižmové aroma a kořeněnou chuť.
Oblast Aifu je nižší, takže kávová zrna rychleji dozrávají, mají jemnější neutrální chuť a méně výrazné aroma ve srovnání s kávou z vysočiny. Tento nápoj preferují milovníci „light“ kávy bez hořkosti a se sníženým obsahem kofeinu.
S klizeň ovoce ve Východním Timoru probíhá v březnu až dubnu. Po pečlivém ručním sběru zralých kávových bobulí prochází káva mokrým zpracováním. Díky tomu vypadají umytá kávová zrna velmi atraktivně a chuť budoucího nápoje bude čistá a příjemná. Celkové množství kávy vyprodukované ve Východním Timoru za rok nepřesahuje 2 600 tun.
Timorská káva je celá organická, je zde čistý vzduch a voda a nepoužívají se žádná hnojiva ani pesticidy.
Káva ve Východním Timoru se pěstuje z vlastní odrůdy Timor, která vznikla jako výsledek přirozené mutace a křížení mezi Robustou a Arabikou.
Timor byl později křížen s odrůdou Caturra, aby vznikla káva Catimor odolná vůči chorobám. Catimor produkuje méně aromatický, ale silnější a hutnější nálev. Caturra má jemný a aromatický nálev a směs Catimor a Caturra vytváří nádherný nápoj, hutný, středně silný a aromatický. Toto je perfektní směs espressa.
Vypraná Arabica z Východního Timoru v nápoji odhaluje své indonéské kořeny - lehké příjemné lesní aroma a jasnou sladkou bylinkovou dochuť. Nápoj je hutný, ale chuťově i vůní vyvážený. Kyselost je poměrně nízká, ale znatelná. Káva obsahuje květinové, dřevité a zemité tóny.