Káva Robusta má oproti Arabice nepochybné výhody
Oficiální název rostliny je Coffee Tree Canephora Robusta (Coffea Canephora). Byl objeven v povodí řeky Kongo (Kongo, Afrika). Robusta, druhý nejoblíbenější druh kávy na světě, se vyznačuje vysokým obsahem kofeinu v zrnech. Robusta se používá v kávových směsích pro přidání síly do nápojů.
Káva vyrobená z plodů Canephora má méně aroma a větší sílu než Arabica a kromě toho rostlina dokonale odolává chorobám a hmyzu. Síla kávy však zdaleka není její nejdůležitější charakteristikou a z hlediska chuti je Robusta ceněna níže než Arabica. Robusta díky tomu tvoří pouze 30 % světové produkce kávy.
Navzdory tomu, že stromy Robusta je třeba uměle opylovat a pečovat o ně doslova od prvních dnů jejich života, je pěstování této plodiny stále jednodušší. Zajímavý případ z historie, kdy ve 2. pol. 19. stol. Vzhledem k tomu, že četné plantáže Arabiky byly zničeny rzí, byla místo nich vysazena především Robusta. V současnosti se pěstuje v tropech, ale více Robusty se dodává na trh ve východní a střední Africe, jihovýchodní Asii a Brazílii.
Robusta roste v nadmořské výšce 200-900 m nad mořem, je odolnější vůči změnám teplot a srážkám než Arabica. Kávovník Robusta je necitlivý na choroby a škodlivý hmyz. Plantáže nevyžadují pečlivou péči a vyznačují se vysokou produktivitou.
Robusta přežívá při velmi vysokých teplotách vzduchu, i když optimální teplota pro ni je 24-30 stupňů Celsia. Robusta navíc snese i velmi vlhké podnebí se srážkami 3000 mm a více, ale v žádném případě by neměla voda pod stromy stagnovat, protože začíná proces rozkladu a rostlina umírá. Robusta se množí řízkováním.
Stromy robusty kvetou nesourodě a spíše nepravidelně, jejich plody dozrávají 10-11 měsíců.
Fazole se obvykle sklízejí ručně a pouze v Brazílii umožňuje rovinatý terén a prostornost plantáží sklizeň pomocí strojů. Úroda Robusty se často zpracovává „suchým“ způsobem.
Fazole Robusta jsou malé a kulaté. Jsou snadno rozlišitelné dvěma malými skvrnami na obou stranách drážky, jako by rozdělovaly fazole na polovinu. Na hektar dostávají Robusta o něco více než Arabica. Nejznámější odrůdy Robusty jsou Coniglon du Brasil, Java Ineak, Nanu, Quilu a Congensis.
Plody robusty obsahují: 8 % aromatických olejů, 3 % kofeinu. Při výrobě se Robusta používá především do směsí, kde je pro svou vysokou pevnost velmi cennou složkou.
Káva Robusta má však oproti Arabice nepochybné výhody: je produktivnější, odolnější vůči chorobám a méně náročná na klimatické podmínky, což umožňuje její pěstování v nižších nadmořských výškách a dále od rovníku. V souladu s tím jsou náklady na robustu nižší, což z ní dělá ideální surovinu pro výrobu instantní kávy a přírodního kofeinu pro farmaceutický průmysl.
Zpočátku se s kávou Robusta zacházelo s jistým opovržením, ale se začátkem výroby instantní kávy a kávových nápojů se postoj k Robustě změnil k lepšímu. Ukázalo se, že je pro výrobu tohoto nápoje velmi vhodný především z ekonomického hlediska. Kromě toho má Robusta další pozoruhodnou vlastnost: úspěšně doplňuje arabiku a spojuje její plnost chuti a síly s jejím aroma.