Kakaová historie stará 7000 let
Kakaovníky zakořenily v mnoha kulturách. Historie čokolády sahá až do dob starých Mayů a dokonce i jejich předků Olméků. Kdy přesně se kakao objevilo, ani kdo ho vynalezl, není známo. Podle studie pocházejí nejstarší známé stopy používání kakaa z let 5450 – 5300 před naším letopočtem z vykopávek v jižním Ekvádoru. Tým vědců vedený Soniou Zarrillo provedl studii zbytků keramických nádob, ve kterých byly absorbovány částice theobrominu, obsaženého v kakaových bobech. Předpokládá se, že Olmékové používali k přípravě svátečního nápoje strouhané kakaové boby spolu s chilli papričkami a bylinkami. Mayové a Aztékové brali kakao jako symbol hojnosti a dar od bohů. Mayská písemná historie se zmiňuje o čokoládových nápojích používaných při oslavách a finalizaci důležitých transakcí. Čokoládové nápoje byly používány denně. Mayská čokoláda byla hustá a pěnová, často kombinovaná s chilli papričkami, kukuřičnou moukou nebo medem. Podobná praxe ve spotřebě naznačuje, že to byli Olmékové, kdo předal znalost čokolády Mayům. Mayové se scházeli jednou ročně, aby poděkovali bohu Ek Chuahovi, kterého považovali za boha kakaa.
Kakaové boby, jako dar od bohů.
Aztékové zacházeli s kakaovými boby s ještě větší úctou. V aztécké kultuře byly kakaové boby považovány za cennější než zlato. Používali obilí jako platidlo k nákupu potravin a dalšího zboží. Jako produkt ke konzumaci šlo především o extravaganci vyšší třídy, nižší společenské vrstvy občas konzumovaly kakao na svatbách či jiných oslavách. Snad nejznámějším aztéckým milovníkem čokolády byl mocný vládce Montezuma II., který údajně pil každý den velké množství čokolády jako zdroje energie a afrodiziaka. Říká se také, že část kakaových bobů rezervoval pro svou armádu. Aztékové věřili, že za kakao vděčí bohu Quetzacoatlovi, o kterém věřili, že jiní bohové odsoudili za sdílení čokolády s lidmi.
Počátky čokoládového šílenství v Evropě.
O tom, jak se kakao dostalo do Evropy, existuje mnoho legend. Nakonec bylo dohodnuto, že se poprvé dostal do Španělska díky Kryštofu Kolumbovi, který kakaové boby objevil poté, co zachytil obchodní loď na cestě do Ameriky a v roce 1502 je přivezl s sebou do Španělska. Existuje také legenda o španělském conquistadorovi Hernanu Cortesovi. Sám Montezuma mu zřejmě nabídl čokoládu, kterou pak odvezl do Evropy. Bez ohledu na to, jak se čokoláda dostala do Španělska, koncem 16. století ji již Španělé milovali. Brzy se sympatie k čokoládě rozšířily po celé Evropě. Odpovědí na vysokou poptávku byly plantáže provozované tisíci otroků. Evropané zpočátku nebyli spokojeni s chutí tradiční čokolády, a tak začali experimentovat. Vyráběli vlastní směsi čokolády s třtinovým cukrem.
Náboženství proti kakau.
Další překážkou pro čokoládu byl tehdejší světový přístup k náboženství. Včetně půstu, který se slavil mnohem přísněji než dnes. Tváří v tvář vzhledu novinky, kterou byla čokoláda. Církev se musela rozhodnout, zda je čokoláda potravinou, tedy její konzumací se přerušuje půst, nebo zda je to nápoj, protože slouží pouze k ukojení žízně a neporušuje zákazy. Obě strany si získaly své příznivce. Nakonec církev rozhodla, že pojídáním čokolády se půst nepřeruší. Zbožní Evropané mohli blahodárnému vlivu čokolády snadno podlehnout i v postní dny.
Hořká chuť pravé čokolády.
Slovo čokoláda může být spojeno se sladkými bonbony nebo šťavnatými dorty. Po většinu historie však byla čokoláda uznávanou, ale hořkou potravinou. Na konci osmnáctého století začali Evropané připravovat čokoládu s mlékem a cukrem, aby vytvořili to, co dnes známe jako horkou čokoládu. Nápoj se stal tak populární, že mnoho předních evropských výrobců porcelánu, jako například Limoges ve Francii, začalo vyrábět specializované hrnce a šálky „chocolatiere“ určené speciálně pro podávání čokolády. V Evropě vzniklo mnoho čokoládových výrobků, které jsou dnes považovány za tradiční. Zvláštní zmínku si zaslouží například slavné belgické lanýže. Jedná se o čokolády s náplní z rozpuštěné čokolády a fondánu ochucené šampaňským, obklopené nekořeněným kakaovým práškem.
Čokoláda na světovém trhu.
Nejvíce se z hlediska popularizace čokolády zasloužil nizozemský chemik Coenraad Johannes van Houten. V roce 1828 objevil inovativní způsob zpracování kakaových bobů a vynalezl lis na kakao. Tisk zpřístupnil čokoládu všem v nebývalém měřítku. O necelých 50 let později, v roce 1876, vytvořil švýcarský čokoládový Daniel Peter první mléčnou čokoládu. O pár let později spolu se svým přítelem Henri Nestlé vytvořili dodnes známou Nestlé Company a přinesli mléčnou čokoládu na masový trh. V současné době prakticky neexistuje oblast života, ve které by se čokoláda tak či onak nevyskytovala. Muzea čokolády vznikají po celém světě. Svět se zamiloval do čokolády. Bohužel, většina moderních čokolád se vyrábí sériově a s aztéckým „jídlem bohů“ má pramálo společného. Také z hlediska nutričních vlastností kakaa. Navzdory tomu stále existují výrobci čokolády, kteří se řídí letitými recepturami a používají ty nejpřírodnější dostupné suroviny. Při troše ochoty máme stále možnost pocítit domorodou, pozemskou chuť, kterou si užívali Indiáni před více než 7000 lety.