Hrozby pro produkci kávy
Globální kávový průmysl vydělává více než 100 miliard dolarů, přičemž světová populace spotřebuje přes 500 miliard šálků kávy ročně. Přesto s tímto obrovským globálním průmyslem je káva, kterou dnes pijeme, extrémně zranitelná. Ze 124 druhů kávovníků nalezených po celém světě se pouze dva používají k výrobě komerční kávy, je to proto, že většina kávovníků prostě nechutná dobře. Rostoucí hrozby ze všech stran mají dopad na kávový průmysl – škůdci a choroby plodin a špatné zemědělské postupy, které jsou všechny zhoršovány změnou klimatu.
Káva a klimatické změny
Dva používané druhy kávovníku, arabica a robusta, vyžadují pro svůj růst specifické podmínky prostředí. Více než polovině vhodné půdy na světě pro pěstování kávy hrozí do roku 2050 ztráta nebo zničení v důsledku změny klimatu. Latinská Amerika je jedním z ohnisek produkce kávy, která produkuje zhruba 60 % celosvětové komerční poptávky. Údaje ze studie z roku 2014 naznačují, že degradace životního prostředí a ztráty způsobené změnou klimatu by v Latinské Americe mohly dosahovat až 88 %. Toto je jen jeden příklad toho, jak těmto dvěma pěstovaným druhům hrozí, že ve volné přírodě úplně vymizí a že to způsobí významný dopad na průmysl.
Kávové nemoci
Upřednostňovaný druh kávy, arabica, představuje více než 60 % celosvětové produkce kávy. Je však nejchoulostivější z těchto dvou, přičemž tento druh lze pěstovat pouze ve specifických částech světa s optimálními teplotami a nadmořskou výškou. Arabica je také extrémně citlivá na rez kávových listů ( Hemileia vastatrix ), houbové onemocnění, které po desetiletí devastuje kávové plantáže. Jak se rez kávových listů rozšířila po Asii na počátku 20. století, robusta získala větší dynamiku a komerční oporu díky značným ztrátám arabiky. Robusta představuje přibližně 40 % celosvětové produkce kávy, přičemž tento druh je robustnější, než arabica a je schopen růst v rozmanitějších podmínkách prostředí.
Ohrožení produkce kávy
Hemileia vastatrix je jednou z bezprostředních hrozeb pro dnešní kávový průmysl. Houba proniká do kávovníku průduchy v listech, které pak odvádí a spotřebovává živiny – v podstatě vyhladoví hostitelskou rostlinu. Mezi běžné příznaky infekce patří žluté nebo červené skvrny na listech, vadnutí, předčasné opadávání plodů a v těžkých případech smrt. Mnoho výzkumníků souhlasí s tím, že produkce kávy čelí mnoha krizím, někteří by však tvrdili, že zaměření na změnu klimatu a její následné šíření škůdců a chorob plodin zastiňuje skutečné problémy a řešení. Jedním z takových problémů je způsob výroby kávy a používané zemědělské postupy.
Rozsáhlé, vysoce intenzivní kávové monokultury běžně pozorované v komerčních produkčních zónách jsou živnou půdou pro choroby, jako je rez kávových listů. Studie také ukázaly, že výskyt rzi je závažnější v odlesněných monokulturních oblastech. Naproti tomu stínící stromy jsou přirozenou vlastností kávových biotopů. Větší výsadba v zemědělských oblastech by mohla mít mnoho pozitivních dopadů, jako je zvýšení rozmanitosti hmyzu (někteří se živí kávovými škůdci, jako jsou šneci, roztoči a další druhy hub), což by zase snížilo potřebu a nadměrné používání chemických postřiků.
Způsoby hospodaření
Jako vhodná zmírňující opatření, která by mohla snížit hrozby a ztráty způsobené změnou klimatu, byly identifikovány přímé adaptivní způsoby hospodaření, jako je agrolesnictví. Podporou ekologicky rozmanitějších zemědělských systémů, které napodobují přírodní lesy, mohou zemědělci zaznamenat vysokou návratnost výnosů plodin souběžně s přínosy pro životní prostředí. Například drobní farmáři v Indii využívali na svých kávových farmách více než 100 druhů stromů, které tvořily rozmanitý baldachýn, který stínil kávovníky a poskytoval stanoviště pro ptáky a jiná zvířata spolu s potravinami a léčivými rostlinami pro místní komunitu.
Studie zjistila, že agrolesnictví by mohlo zmírnit mnoho negativních dopadů klimatických změn, například ochlazením okolního vzduchu. Systémy, jako je tento, by mohly pomoci zachovat tři čtvrtiny vhodné kávové pevniny na Zemi pro budoucí generace ve světle rostoucí hrozby změny klimatu.
Finanční pobídky
Na tak nestálém trhu a globálním průmyslu má mnoho, ne-li většina pěstitelů kávy, málo co investovat do péče o své rostliny, natož do přizpůsobení se postupům šetrným k životnímu prostředí, jako je agrolesnictví. Vytváření finančních pobídek pro drobné zemědělce, kteří mohou nejvíce ztratit, zůstává výzvou pro vlády a ekologické organizace. Výzkum však ukazuje, že farmáři, kteří měli diverzifikované kávové systémy, byli vhodnější, aby přestáli tok trhu a udrželi si výnosy plodin ve srovnání s těmi, kteří tak neučinili. Tito farmáři měli stále příjem z jiných plodin pěstovaných na jejich farmách, a to i v případě vážných ztrát kávy. Proto je důležité si uvědomit, že ekonomika na každé úrovni ovlivňuje schopnost zemědělských komunit zachovat druhovou rozmanitost.