Guatemala je klenot středoamerického kávového průmyslu

Guatemala je považována za klenot středoamerického kávového průmyslu. Guatemala, která podává převážně kávová zrna Arabica, odrůdy typica a bourbon, se může pochlubit dokonalým klimatem pro pěstování kávových zrn světové třídy. Guatemalská kávová zrna p0rodukují vysoce kvalitní šálek kávy, která je plná, silná a sladká s jemnou kyselostí a komplexní chutí jedinečnou pro každou z osmi pěstitelských oblastí.

Raná historie kávy

V polovině 18. století považovali Guatemalci kávovníky pouze za okrasné. To se změnilo poté, co guatemalská ekonomika zasáhla, když její hlavní průmysl přírodního barviva převzal příchod syntetických barviv. V 60. letech 19. století se Guatemala začala zaměřovat na produkci kávy, aby podpořila svou ekonomiku. Jak kávový průmysl rostl, pěstitelé kávy rozvinuli svůj svaz s názvem Anacafé, který se zabýval marketingem, výzkumem a finanční podporou farmářů.

Guatemala je jedním z největších producentů kávy na světě. Kávový průmysl zcela závisí na sezónním přílivu migrujících pracovníků z celé Guatemaly do každého ze sedmi regionů produkujících kávu.

Vzhledem k tomu, že Guatemala má tak vlhké klima, její kávová zrna se obvykle perou nebo zpracovávají za mokra. Vysoká vlhkost narušuje přirozené suché zpracování kávových zrn, takže přirozené zpracování je méně spolehlivou metodou. Mokré zpracování je konzistentnější a zvýrazňuje přirozenou kyselost bobů prostřednictvím prodloužené doby fermentace jednoho až dvou dnů.

V průběhu let Anacafé vytvořilo a označilo osm pěstitelských regionů, představující rozmanitost chutí a pěstitelských podnebí prezentovaných těmito osmi pěstitelskými regiony.

Guatemala se může pochlubit jedním z nejrozmanitějších podnebí na světě s osmi hlavními pěstitelskými oblastmi. Antigua, Huehuetenango a Atitlan jsou tři nejoblíbenější regiony. Vysoká nadmořská výška vytváří robustnější chuť kávových zrn.

Guatemala má mírné subtropické klima s dlouhým obdobím dešťů a vysokými nadmořskými výškami. Hlavní pěstitelské oblasti (Antigua, Acatenango, Atitlan, Coban, Huehuetenango, Fraijanes Plateau, San Marcos a Nuevo Oriente) všechny produkují různou chuť kávových zrn kvůli rozdílům v nadmořské výšce, kvalitě půdy, dešťových srážkách a vystavení slunečnímu záření.

Nadmořská výška –  Čím vyšší nadmořská výška, tím vyšší je kvalita kávových zrn. Vyšší nadmořské výšky mají často drsnější podmínky pro pěstování a vystavují kávovníky extrémnějšímu počasí. Silnější vítr, nižší teploty, vydatnější srážky a více slunečního záření nutí kávovníky bojovat o přežití. I když je pro rostliny těžší růst, elevace nakonec kultivuje skvělá kávová zrna, protože extra živiny produkované pro udržení rostlin naživu propůjčují zrnům hloubku a bohatost chuti.

Kvalita půdy –  Většina z osmi pěstitelských oblastí se nachází na sopečné půdě nebo v její blízkosti. Sopečná půda je nejlepší pro pěstování kávovníků. Je plná živin – jako je fosfor, draslík a vápník – které dodávají kávovým zrnům chuť.

Dešťové srážky – Dokonalé množství srážek je po dobu 8 až 10 měsíců v roce. Guatemala spadne v průměru kolem 75 -150 cm srážek za rok, v závislosti na regionu. Vysoké nadmořské výšky umožňují, aby se srážky lépe dostaly ke kávovníkům.

Sluneční světlo –  Kávovníky potřebují jasné sluneční světlo a nepřímé sluneční světlo. Napomáhá tomu vysoká nadmořská výška.

Klima rostoucích regionů

NUEVO ORIENTE

Region Nuevo Oriente tvoří malá města a místní farmáři. Nachází se v blízkosti bývalého vulkanického pohoří, takže půda je plná metamorfovaných hornin a živin. Po většinu roku je Nuevo Oriente deštivé a zatažené s hustou, vlhkou atmosférou.

FRAIJANES PLATEAU

Náhorní plošina Fraijanes je ve vysoké nadmořské výšce, jak název napovídá. V této oblasti dochází k vydatným srážkám a nachází se poblíž jiné vulkanické oblasti. Velká část sopečného popela si našla cestu do půdy plošiny Fraijanes a poskytuje jí další minerály a vitamíny, které pomáhají kávovníkům prosperovat.

SAN MARCOS

San Marcos je nejteplejší rostoucí region s nejvyšším množstvím srážek. Díky dešťům kvetou kávovníky dříve než v jiných oblastech. Farmáři v San Marcos předsuší kávu na slunci a poté ji suší v stroji, kvůli nepředvídatelnosti období dešťů.

ANTIGUA

Antigua je v jižní vysočině Guatemaly poblíž tří aktivních sopek. Je to jedna z nejznámějších pěstitelských oblastí v Guatemale s nízkou vlhkostí, spoustou slunečního světla a chladnými večerními teplotami. Fazole pěstované v Antigue mají svěží kyselost podobnou jablku se sladkými květinovými tóny a hlubokou čokoládovou příchutí.

HUEHUETENANGO

Huehuetenango je v severní vysočině. Je to nejvýše položená oblast pěstování kávy v zemi. Hojné řeky a potoky v okolí nasycují půdu a vyživují kávovníky.

ÚDOLÍ ACATENANGO

Údolí Acatenango se nachází mírně jihozápadně od Antiguy. Je to hustá, stinná oblast poblíž sopky Fuego. Půda je plná živin a minerálů z erupcí v průběhu let.

ATITLAN

Atitlán je vulkanická oblast v jihozápadní Guatemale. Nachází se poblíž jezera Atitlan, kde kávová zrna těží jak z bohaté sopečné půdy, tak z okolního jezera.

COBAN

Coban je subtropický deštný prales s mírnými srážkami, což prodlužuje kvetení kávových plodin v důsledku neustálých srážek. Je považován za nejúrodnější region.

Chuť a chuťový profil

Každá pěstitelská oblast produkuje kávová zrna s mírně odlišným chuťovým profilem. Obvykle je káva střední až plná s tóny čokoládové chuti, buď hořkosladkého kakaa nebo sladké mléčné čokolády, v závislosti na regionu. Káva má také tóny ořechů a karamelu a je známá tím, že je sladká s kouřovou dochutí. Obecně platí, že díky vysoké nadmořské výšce mají fazole jasnou, příjemnou kyselost. Některé z fazolí ve vyšších polohách mají jasnější tóny bobulí, zeleného jablka a citrusů.

Zde jsou tři chuťové profily tří různých pěstitelských oblastí:

HUEHUETENANGO

Káva Huehuetenango nabízí několik různých odrůd. Jedna odrůda,  Huehuetenango SHB , má lehkou kyselost s karamelovou a ovocnou chutí. Může se také pochlubit tóny javoru, pomeranče a mléčné čokolády se sirupovým tělem.

Organickou směsí je  Guatemala Organic HHT FTO , která je certifikována pro fair trade a organickou. Má jasnou kyselost s dobře vyváženým tělem. Čokoládové chutě se prolínají s ořechovými, ovocnými a květinovými tóny.

ANTIGUA

Kávová zrna Antiguan mají živou kyselost se sametovou, hladkou, plnou texturou. Směsi dominují sladké čokoládové tóny smíchané s příchutí pomeranče a citronu.

SAN MARCOS

San Marcos produkuje kávová zrna bohatá na živiny, která se může pochlubit nízkou kyselostí, plnou chutí a plným tělem. Hedvábně hladký pohár má květinovou a ořechovou příchuť.

Guatemala se může pochlubit jedním z nejlepších podnebí pro pěstování kávovníků. Výsledná kávová zrna s jedním původem produkují plný, příjemně kyselý, bohatě ochucený šálek kávy.