Etiopská káva - unikátní chuť z původního domova kávy
Etiopie je rodištěm kávy, což dává smysl, protože její klima pro pěstování kávy a káva, kterou produkuje, jsou čistou dokonalostí. Někteří dokonce říkají, že původní etiopský název kávy Kaffa bunn byl poangličtěn do slova, které známe dnes, káva.
V současné době je Etiopie 5. největší zemí produkující kávu na světě a zemí s nejvyšší produkcí kávových zrn v Africe. Mnoho z prodávaných etiopských kávových zrn je dobře známo, jak pro svou kyselost, tak pro jemné, ovocné chutě. Dohromady vytvářejí lahodný šálek kávy, která se nejlépe pije černá.
Etiopie se může pochlubit mnoha odrůdami kávových zrn, které jsou specifické pro různé regiony po celé zemi. Sidamo vytváří křupavou, citrusovou kávu. Yirgacheffe je jasná a květinová a Harrar produkuje intenzivní kávu s těžkým tělem. Toto jsou tři oblasti s nejvyšší produkcí v Etiopii a některé z nejznámějších kávových zrn.
Etiopská kávová kultura
Legenda říká, že v roce 850 našeho letopočtu si habešský pastevec koz z Kaffy jménem Kaldi jednoho dne všiml, že se jeho kozy chovají podivně, skákají a tančí kolem malého keře s červenými bobulemi. Kaldi se rozhodl, že něco zkusí sám a okamžitě si všiml, jak nabitý energií se cítil. Některé vzal do nedalekého kláštera, aby se podělil o svůj objev, ale mniši prohlásili, že bobule jsou ďáblovým dílem a házeli je do nedalekého ohně. Pečené bobule však voněly tak dobře, že mniši ustoupili a začali je používat k dosažení větší duchovní oddanosti. Od té doby Etiopie kávě vždy přisuzovala duchovní prvek.
Káva je nedílnou součástí etiopské kultury. V průběhu staletí se káva stala výrazem přátelství a respektu, který vyvrcholil kávovým obřadem a přeléval do její kultury a každodenních výroků.
Například:
Buna dabo naw – Káva je náš chléb
Buna Tetu – Pijte kávu (Tato fráze také znamená jít do společnosti, protože dvě činnosti, pití kávy a socializace, se často kombinují.)
Etiopský kávový obřad je nezbytnou součástí etiopské kultury. Symbolizuje respekt, přátelství a duchovní transformaci. 2-3 hodiny dlouhý obřad provádí 3x denně (ráno, v poledne a večer) žena v domácnosti.
Nejprve je místnost připravena rozprostřením aromatických květin a trav a pálením kadidla, aby se odehnali zlé duchy. Kávová konvička (nazývaná jebena) se položí na žhavé uhlíky k varu, zatímco zelená kávová zrna se čistí, praží a melou. Jakmile jsou kávová zrna nahrubo namleta, nasypou se do vody a káva je hotová! Káva se pak nalévá do malých keramických šálků, které jsou uspořádány na podnose, jedním proudem, přes šálky. Hosté si přidají cukr do svého šálku a poté chválí hostitelku za její schopnosti připravovat kávu. Hosté vypijí tři šálky kávy. Každý z nich je chuťově slabší, ale stejně důležitý, protože se věří, že každý šálek přináší větší duchovní proměnu.
Výroba etiopské kávy
Kávovníky rostou ve volné přírodě v Etiopii po staletí. Podmínky pro jeho pěstování jsou perfektní. Vysoké nadmořské výšky v jižní, hornaté oblasti, hluboká půda a bujná vegetace, to vše se hodí k vyváženým, lehkým, vysoce kyselým, ovocným kávovým zrnům. Chemikálie často nejsou nutné pro růst. Zatímco jiné země musí vytvořit dokonalé podmínky pro pěstování, Etiopie jich má přirozeně požehnaně.
Etiopská kávová zrna procházejí dvěma různými procesy, které přinášejí dva různé výsledky. Přirozeně zpracovaná fazole mívají ovocné nebo vínové tóny s komplexními tóny borůvek, jasnou kyselinkou a hlubokými čokoládovými podtóny. Střední až těžké tělo je sirupové konzistence a má suchý okraj. Promytá zrna se mohou pochlubit charakteristikami jasmínu nebo citronové trávy se světlejším a sušším tělem. Mytí je novější proces, který se neustále mění s příchodem nového vybavení. Přírodní zpracování je tradiční způsob zpracování fazolí a stále je nejběžnějším způsobem, jak toho dosáhnout.
Různé druhy etiopské kávy
Etiopie produkuje tvrdé, husté, malé fazole, které mají více cukru a chuti díky svým fyzikálním vlastnostem. Chuťové profily se však liší podle regionu.
V Etiopii je devět odlišných pěstitelských oblastí: Yirgacheffe, Sidamo, Harrar, Bebeka, Teppi, Limu, Djimma, Illubabor, Lekempti, Wellega a Ghimbi. Ve všech devíti regionech jsou kávy s certifikátem Fair Trade Organic hojné.
Zde je několik charakteristik některých kávových zrn nabízených Etiopií:
HARRAR – Fazole zpracované za sucha s ovocnou nebo vínovou chutí , tóny borůvek a jasnou kyselinkou. Vyrábí kávu střední až těžké chuti s mírnou suchostí.
GHIMBI – Promyté zrnko, které vytváří bohatou, těžkou, dobře vyváženou kávu s ostrou kyselostí a komplexní chutí a vůní.
LIMU – Promyté zrnko, které produkuje vysoce kvalitní, nízkokyselou, dobře vyváženou kávu, která je sladká a živá s vínovou, kořenitou chutí.
LEKEMPTI – Lekemti vyrábí kávu podobnou Harraru svým tělem, ale s mírně výraznou, ovocnou chutí a příjemnou kyselinkou.
YIRGACHEFFE – Yirgacheffe má téměř nepřekonatelné aroma a stejně silná chuť není zklamáním. Ochutnáte sladkou čokoládu, med, ovoce a zakončíte jemným karamelem. Tato komplexní káva je stejně jasná jako odvážná. Yirgacheffe je dostatečně výkonný na to, aby vás ráno rozjel, a dostatečně oblíbený na to, aby byl zaručeným hitem mezi přáteli.
SIDAMO – Tato jižní oblast země, někdy označovaná jako Sidamo nebo Sidama, obsahuje jedny z nejvíce ceněných kávových zrn na světě a je přední oblastí produkující kávu v zemi. Kávová zrna Sidamo jsou obdivována pro svou jasnost a ovocnou chuť.