Čerstvě pražená káva, začátek potěšení
Miluji tento okamžik, kdy si ráno vybírám zrnka, která brzy skončí v mlýnku, sáčky šustí, jasně cítím čerstvě upraženou kávu. Ještě než mlýnek vyhodí poslední porci kávy, krásně provoní celá kuchyně.
Když nakupuji, často sleduji, jakou kávu si lidé dávají do košíků (profesionální zaujatost jako každá jiná). Zvláště při pohledu na instantní mě bolí srdce. Tak to je – víc víte, víc rozumíte, různě si vybíráte. Pokud chcete zjistit, jak chutná pravá káva, nikdy nekupujte „solventy“ (čisté chemikálie napodobující kávu) a mletou kávu.
Mletá káva pár minut po namletí ztrácí chuť i aroma a zde nepomohou žádné zlaté či stříbrné hermeticky uzavřené dózy, ve kterých je naložena. Káva okamžitě oxiduje, odpaří se všechny aromatické oleje, které určují její chuť. A to je vše. A to bylo. A není. Zrna jsou přirozenou ochranou olejů a chemikálií, které dodávají kávě pravou, základní chuť a aroma. Proto se vyplatí kupovat pouze kávová zrna. A vždy zkontrolujte datum pražení, nikoli datum spotřeby. Proč? Káva v zrnech si zachovává všechny své kvality až tři týdny po upražení – a způsob skladování zde nehraje velkou roli. Stačí uzavřený sáček, sklenice nebo plechovka.
Pak je začne celkem rychle ztrácet, už ve čtvrtém týdnu se jeho chuť vyloženě „zplošťuje“, otupí, tajemná hloubka přechází v nudnou mělkost. Po měsíci získá charakteristickou „chlebovou“ vůni – je to známka toho, že se již k ničemu nehodí. Jsem si jistý, že to vyvolá rozhořčení fanoušků různých značek kávy, ale pravdou je, že balení, značce a ceně nepomůže, pokud káva putovala – v lepším případě – pár měsíců od výrobce do obchodu.
Nákup čerstvě pražených zrn je prvním krokem, aby bylo pití kávy opravdovým požitkem.