Aeropress a kovový filtr s otvory 178 mikronů
Společnost oznámila zavedení nového permanentního kovového filtru pro jejich ikonické zařízení na přípravu kávy.
Nový znovupoužitelný kovový filtr Aeropress má velikost otvoru 178 mikronů (typické mletí espressa je kolem 300 mikronů.
Za zmínku stojí, že nový znovupoužitelný kovový filtr Aeropress je vyroben z oceli vyšší třídy – nerezová ocel 316, než nerezová ocel třídy 304, která se nachází v některých dalších poprodejních kovových filtrech pro Aeropress. Díky tomu je výrobek trvanlivější a odolnější proti korozi.
Tyto druhy filtrů se liší od papírových filtrů:
umožňují lepší celkovou extrakci do šálku, ale často při větším množství nerozpuštěných pevných látek, které projdou. Papírové filtry mohou zabránit průchodu olejů a tuků (lipidů) ze spařovací komory do šálku, oba prvky přispívají k chuti a vůni.
Filtr lze snadno vyčistit rychlým mytím pod tekoucí vodou.
Proč je to pozoruhodné
Po nejdelší dobu byl zakladatel Aeropress, Alan Adler, proti jakémukoli druhu filtru, který nebyl původní papírovou verzí pro Aeropress. Adlerova úvaha byla založena na zdraví: cítil, že kovové filtry umožňují, aby se do šálku dostal škodlivý cholesterol.
Cafestol a kahweol jsou molekuly diterpenu nalezené v kávě. Jsou to silné látky, které způsobují, že naše těla zvyšují hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL neboli „špatný“ cholesterol) v naší krvi. Cafestol a kahweol jsou z kávy odstraněny papírovými filtry. Jakýkoli kávovar používající papírový filtr (jako je kávovar Aeropress) odstraní z nálevu prakticky všechen cafestol a kahweol.
Nyní, po představení nového znovupoužitelného kovového filtru Aeropress, mají fanoušci Aeropress nyní opravdu dobrou a ekonomickou možnost přímo od společnosti, pokud chtějí plný, kompletní šálek kávy.